Türkiye, tarımda daha az pestisit kullanıyor

Zirai Mücadele Tedbirleri Verim ve Kalite Kayıplarını Önlemeye Yönelik Alınıyor

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık tarafından bitkisel üretimde zararlı organizmalar nedeniyle oluşabilecek verim ve kalite kayıplarının önlenmesi amacıyla zirai mücadele tedbirleri alınıyor.

Türkiye’de, gıda güvenliğinin sağlanması ve verim ile kalite kayıplarının önlenmesi konusunda tarım ilaçlarının kullanılması gerektiği vurgulanıyor.

Bakanlık, tarım ilaçlarının kullanımının azaltılması, insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyor. Entegre mücadele projeleri kapsamında kimyasal kullanıma alternatif mücadele yöntemleri uygulanmakta ve proje uygulama alanı genişletilmektedir.

Biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini tercih eden üreticiler desteklenmekte ve pestisit kullanımına alternatif çözümler teşvik edilmektedir. Bu destekleme sayesinde uygulama alanı hızla genişlemektedir.

223 Aktif Madde Yasaklandı

Ülkede çevre ve insan sağlığı açısından riskli bulunan 223 aktif madde yasaklanmıştır. Üreticiler, güvenli pestisitlerin kullanımına teşvik edilmekte ve daha sağlıklı üretim sağlanmaktadır.

Ayrıca pestisit kalıntısı riski taşıyan ürünler için 2022-2025 yıllarını kapsayan Kalıntı Eylem Planı devreye alınmıştır. Plan kapsamında, belirli ürünler ve illerde teknik eğitimler ve farkındalık artırıcı çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Ticaret borsaları, ihracatçı birlikleri, ziraat odaları, TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri, bölgesel kalkınma ajansları ve yerel idare müdürlükleri ile işbirliği içinde çalışmalar yürütülmektedir.

Pestisit Kullanımı Hakkında Bilgiler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye’de hektar başına pestisit kullanım oranı dünya ortalamasına paralel seyretmektedir.

Diğer ülkeler incelendiğinde, pestisit kullanım oranlarının Kanada, İngiltere ve ABD gibi ülkelerde farklılık gösterdiği görülmektedir. AB ülkeleri ortalaması ise Türkiye’den daha yüksek seviyededir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir