Kuzey Buz Denizi, 2027’de İlk Kez “Buzsuz” Günü Yaşayabilir
Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Buz Denizi beklenenden daha erken bir tarihte, 2027’de ilk “buzsuz” günü yaşayabilir. Bu durum, gezegenin ikliminde radikal bir değişim sinyali olabilir.
Bilim İnsanlarına Göre ‘Uğursuz Dönüm Noktası’
Nature Communications dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, araştırmacılar en iyimser senaryolarda bile “bu uğursuz dönüm noktasının” önümüzdeki yirmi yıl içinde kaçınılmaz olabileceğinin altını çiziyor.
Colorado Boulder Üniversitesi’nden iklim bilimci ve makalenin ortak yazarı Alexandra Jahn, “Arktika’da ilk buzsuz gün, işleri temelden değiştirmese de, Arktik Okyanusu’ndaki doğal çevrenin tanımlayıcı özelliklerinden biri olan yıl boyunca deniz buzullarıyla kaplanmış olmayı, sera gazı emisyonları aracılığıyla değiştirdiğimizi gösterecek” diyor.
Deniz Buzulları Her 10 Yılda Yüzde 12’den Fazla Eriyor
1979’da başlayan uydu izlemelerine göre, her on yılda yüzde 12’den fazla küçülen Arktik deniz buzulları, küresel sıcaklıkların düzenlenmesinde ve deniz ekosistemlerinin desteklenmesinde hayati bir role sahip.
Buzların erimesiyle koyu renkli okyanus suları daha fazla güneş ışığı emer, bu da ısınmayı hızlandıran bir geri bildirim döngüsü oluşturur.
Albedo etkisi olarak bilinen bu olgu, Arktika’yı küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınan bir bölgeye dönüştürdü.
“Hazırlıklı Olmak İstiyoruz”
11 iklim modeli ve 366 simülasyon kullanılarak yapılan çalışmada, alışılmadık derecede sıcak koşullar yaşanırsa buzsuz eşik değerinin üç ila altı yıl içinde aşabileceği tahmin ediliyor. Çoğu senaryo bu olayın 2030’larda gerçekleşeceğini ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasının önemini vurguluyor.
İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nde klimatoloji araştırmacısı olan baş yazar Celine Heuze, hazırlığın önemini vurgulayarak, “İlk buzsuz günün ilk buzsuz aydan daha erken olabileceğini göz önünde bulundurarak hazırlıklı olmak istiyoruz. Ayrıca, Arktik Okyanusu’ndaki tüm deniz buzunun erimesine nelerin sebep olabileceğini bilmek de önemli” diyor.
Karbon Emisyonlarındaki Azalma Bu Dönüm Noktasını Geciktirebilir
Araştırmacılar, karbon emisyonlarında önemli azalmaların bu dönüm noktasını erteleyebileceğini ve daha geniş kapsamlı etkilerini azaltabileceğini belirtiyor. Jahn, “Emisyonlarda herhangi bir azalmanın deniz buzlarının korunmasına yardımcı olacağını” söyleyerek, hızla değişen Arktika’da umut olduğunu belirtiyor.
PatronlarDünyası.com