IEA: Nükleer enerjide yeni bir dönem başlıyor

IEA Raporuna Göre Küresel Nükleer Enerji Sektöründeki Yeni Dönem

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), “Nükleer Enerji için Yeni Bir Döneme Giden Yol” başlıklı raporunu yayınladı. Rapor, küresel nükleer enerji sektöründeki mevcut durumu değerlendirdiği gibi, nükleer enerji projelerinin finansmanı, inşası ve yakıt tedariki için güvenilir tedarik zincirlerinin nasıl sağlanabileceğine dair öneriler de sunuyor.

Rapora göre, küresel elektrik talebindeki artış, güvenli ve temiz enerji kaynağı ihtiyacını ortaya çıkararak nükleer enerji için yeni bir çağın başlamasına olanak tanıyor.

Nükleer enerji, hidroelektrikten sonra dünyanın en büyük ikinci düşük emisyonlu elektrik kaynağı konumunda ve küresel elektrik arzının yaklaşık %10’unu karşılıyor.

Küresel Nükleer Enerji Haritası

Yapay zeka, sanayi ve iklimlendirme gibi sektörlerdeki hızlı elektrik talebi artışını karşılamak için nükleer enerjiye olan ihtiyacın artacağı öngörülüyor. Bu bağlamda, nükleer enerji haritası değişmekte olup, inşa halindeki projelerin çoğunluğu şu anda Çin’de bulunuyor.

2017’den bu yana dünya genelinde başlatılan 52 reaktör inşaatının 25’i Çin, 23’ü ise Rus tasarımıyla öne çıkıyor.

Küçük Modüler Reaktörlere İlgi

Yenilikler sayesinde nükleer enerji teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, yeni projelerin hız kazanmasını sağlıyor. Daha küçük boyuttaki ve hızlı inşa edilebilen küçük modüler reaktörler (SMR) gibi teknolojilere olan ilgi artıyor.

Rapora göre, uygun desteklerin sağlanması durumunda, SMR’lerin 2040’a kadar kurulumlarının 80 gigavata ulaşabileceği ve küresel nükleer enerji kapasitesinin %10’unu oluşturabileceği tahmin ediliyor.

Nükleer Enerjide Yeni Dönem ve Yatırım Gereksinimi

IEA’nın raporuna göre, nükleer enerjide yeni dönem için yıllık 120 milyar dolarlık yatırım gerekiyor ki bu, mevcut yatırımların iki katına denk gelmektedir.

Yeni nükleer projelerin hayata geçirilmesi için kamu finansmanı yanında, özel sektör sermayesinin de sektöre çekilmesi hayati öneme sahiptir. Özellikle finansman ve tedarik zincirleri konusunda bazı zorlukların aşılması gerekiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, nükleer enerjinin güçlü bir geri dönüş yaşadığını belirtirken, hükümetler ve endüstrinin yeni projelerin zamanında ve bütçeye uygun şekilde hayata geçirilmesi konusunda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir