“`html
T24 Dış Haberler
İtalya’nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Suriye’deki Baas rejiminin devrik lideri Beşşar Esad’ın durumunun belirsiz olduğunu ancak bu rejimin artık tarihe karıştığını vurguladı.
Sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen kriz toplantısı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tajani, “Esad’ın akıbetine dair net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak Esad rejiminin varlığının sona erdiğine inanıyorum. Olası bir karşı tepki beklemiyorum; olsa bile çoktan yaşanırdı. Kesin olarak rejimin yenildiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Suriye’nin başkenti Şam’da bu sabah, rejim karşıtı bir grubun İtalya’nın Şam Büyükelçiliği’ne giriş yaptığını belirten Tajani, “Elçilik binasının bahçesine silahlı bir grup girdi. Herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı; büyükelçi ve jandarma güvendedir. Sadece üç otomobili aldılar ve olay burada sona erdi. Rejime bağlı askerlerin orada olup olmadığını kontrol etmek istediler.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bu süreçte büyükelçi ve diğer yetkililerin güvenli olduğunun altını çizen Tajani, aynı zamanda, ülkeden ayrılmak isteyen vatandaşlar için tahliye planları yapılmakta olduğunu belirtti. Hükümetin de güvenli çıkışlar sağlamak için gerekli adımları atacağını ifade etti.
Tajani, “Suriye’de düşen rejimle yeni durum arasında barışçıl bir geçiş olmasını umuyoruz. Askeri değil, siyasi bir geçiş olabilir. Mevcut dinamiklerin bu yönde ilerlediğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
İtalyan Bakan, Gazze Şeridi, Lübnan ve Suriye’deki güncel durumların ardından bölgede daha fazla gerginlik yaşanmaması gerektiğini de belirtti. Ayrıca, Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmekte olduklarını, Başbakan Giorgia Meloni ve Savunma Bakanı Guido Crosetto ile de sürekli iletişim içinde olduklarını aktardı. (AA)
Suriye’de çatışmalar alevlendi; HTŞ güçleri ilerleme kaydediyor İdlib ve Halep, birbirine komşu iki şehir. İç savaş öncesinde ülke ekonomisinin merkezi olarak tanınan Halep, 2016’dan bu yana, muhalif gruplar ve Şam yönetimi arasında çatışmaya tanıklık ediyor. Sonunda, HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’te kontrol sağladı. Mart 2020’de Rusya ve Türkiye, İdlib bölgesinde ateşkes ilan etmiş ve iki ülkenin orduları bölgede ortak devriye yapacaklarını duyurmuştu. HTŞ liderliğindeki gruplar ayrıca Hama’da da kontrolü ele geçirerek, Humus’a yönelmeye başladı. İsyanın başladığı yer olan Dera, 6 Aralık’ta HTŞ ve yerel grupların kontrolüne geçti.
Türkiye ve Rusya’dan ilk tepkiler Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, silahlı grupların saldırısını “Suriye’nin egemenliğine yönelik ihlal” olarak değerlendirdi. Peskov, “Suriye hükümetinin bu duruma bir an önce çözüm getirmesini bekliyoruz.” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’te yaşanan çatışmalarla ilgili olarak “İdlib’e yönelik son dönem saldırılara dikkat çekerek, bunun bölgedeki gerginliği istemeyerek artırdığını” belirtti. “Son gelişmeler, Suriye’nin bütünlüğü ve terörle mücadelenin önemine işaret ediyor.” şeklinde ifadelerde bulundu. Hama ve Humus’taki son durum Bölgedeki kaynaklara göre, HTŞ gruplarının Humus’a girmesi an meselesi. Suriye ordusunun direniş göstermemesi halinde, HTŞ güçlerinin kent merkezine ulaşması bekleniyor. HTŞ’nin harekete geçmesi sonrası, hükümete muhalif yerel gruplar, Suriye ordusunun kontrol noktalarına saldırılara başladı. “Astana sürecinin değerlendirmesi” Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İranlı Bakan’ın Türkiye ziyaretinde bir araya gelerek, “siyonist rejimin bu gerilimdeki rolünün göz ardı edilmemesi gerektiğini” ifade ettiler. Fidan ise, “Suriye’deki olayları dış müdahalelerle açıklamak yanlış olur.” dedi. Fidan, Astana süreci sonucunda elde edilen siyasi başarıların önemine de değindi ve bunun yeterince değerlendirilemediğini belirtti. ABD, Britanya, Fransa ve Almanya’dan ortak bildiri Bu ülkeler, Suriye’deki çatışmalara ilişkin ortak bir bildiri yayımlayarak, “Tüm taraflara gerilimi azaltma ve sivil halkın korunması için çağrıda bulunuyoruz. Mevcut tırmanış, Suriye’de acil bir siyasi çözüme duyulan ihtiyacı gösteriyor.” şeklinde ifadelerde bulundular. Bölgede var olan güçler Suriye, Rusya ve İran, HTŞ destekli grupların Halep üzerindeki kontrolünü tamamen ele geçirebileceğinden endişeli. Rus hava saldırıları, özellikle Suriye ordusunun petrol üssü olan Han Al-Asal bölgesinde yoğunlaştı. Ayrıca, Suriye ordusu tarafından eğitim gören birlikler bölgeye gönderildi. HTŞ, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin “terörist” listesinde yer almakta. Türkiye de HTŞ’yi terör örgütü olarak tanımaktadır. Türkiye-Suriye normalleşme adımları Bu çatışmalar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme çabalarının hızlandığı bir zamanda gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşme isteğini belirtmişti. Erdoğan, açıklamalarında, “Esad ile görüşmeyi hala umut ediyorum. Suriye ile Türkiye arasındaki terör gruplarını ortadan kaldırmalıyız. Suriye’de kalıcı bir barış sağlamanın yolları var. Normalleşme için Suriye tarafına uzattığımız el, Huzur için önemlidir.” dedi. |
Yazar: NAMIK DURUKAN HTŞ ve bağlı gruplar Şam’a yakın bir “operasyon odası” kurdu Dera, HTŞ’nin kontrolüne geçti; DSG petrol bölgesinde başarılı hamleler yapıldı; SMO, Münbiç’e saldırı hazırlığında Suriye ordusu cephelerden geri çekiliyor; HTŞ, Humus’a girmek üzere Münbiç’e yönelik büyük bir saldırı için hazırlıklar yapılıyor; SMO güçleri Münbiç’e sevkiyat yapıyor HTŞ, Hama’ya yaklaşıyor; birçok stratejik nokta kontrolü altına alındı; Humus’un alınması Şam’a erişimi kolaylaştıracak PYD/YPG, Fırat’ın batısındaki bölgeleri terk ediyor; Tel Rıfat’tan sonra Münbiç’ten çekiliyorlar Kuzeybatı Suriye’de şiddetli çatışmalar; Harita değiştiren hamlelerle Batı Halep hedef alınıyor HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’e 5 kilometre yaklaştılar HTŞ Halep’in dış alanlarına girdi, şehir merkezine ilerliyor; Şam-Halep karayolu kontrol altında Rus jetleri Halep’i bombaladı; HTŞ destekli gruplar YPG’nin kontrolündeki alanlara saldırıyor İdlib tamamen HTŞ’nin kontrolüne girdi; Hama yönelimi sürüyor SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesindeki muhalif gruplara karşı harekete geçti Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girdi; “Sırada Münbiç var” iddiaları gündemde Fırat’ın batısını terk eden YPG/DSG, Deyrizor’da İranlı gruplara sınırlı operasyonlar gerçekleştirebilir Münbiç’e yönelik büyük saldırı için hazırlıklar sürüyor SMO’nun ilerleyişi duraklama aşamasında; Suriye’nin çeşitli bölgelerinde sınırlı direniş var. Suriye ordusu iki gün içerisinde geri çekildi; HTŞ liderliğindeki güçler Hama’yı kontrol altına aldı Humus düştü: Hizbullah güçleri Lübnan sınırına yöneliyor, Şam kuşatılmış durumda
|
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi? |
“`