Sahte içkinin ilk belirtileri: Alışılmadık görme bozukluğuna dikkat

Sahte İçki Uyarıları Devam Ediyor: Uzmanlardan Önemli Bilgiler

Son dönemde sahte içki nedeniyle meydana gelen ölümler artarken, uzmanlardan önemli uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle “etil ve metil alkol” konusunda dikkatli olunması gerektiğine işaret etti. Özkaya, metil alkolün ucuz olması sebebiyle kaçak içki üretiminde sıkça kullanıldığını belirterek, “Sadece 4-15 mililitre (1-3 tatlı kaşığı) metil alkol alınması körlüğe neden olabilirken, 15-100 mililitre arasındaki dozda ise ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir” dedi.

SAHTE İÇKİNİN BELİRTİLERİ

Sahte içki tüketiminden sonra ilk 5 saat içinde sarhoşluk belirtilerinin ortaya çıktığını belirten Özkaya, zehirlenme belirtilerini şu şekilde aktardı:

  • Zehirlenme genellikle metil alkol alımından 10-24 saat sonrasında başlar.
  • 30 saatten sonra ciddi metabolik asidoz gelişebilir.
  • Bilinç bulanıklığı, denge kaybı, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ve sırt ağrısı, görme problemleri gibi belirtilere dikkat edilmelidir.

Eğer alkol aldıktan sonra gözlerinizde anormal değişiklikler fark ediyorsanız derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerektiğini belirten Özkaya, metil ve etil alkolu ayırt etmenin görme, koku veya tat duyularıyla mümkün olmadığını vurgulayarak, alkol tüketmeden önce ürünün kaynağının güvenilirliğinden emin olunması gerektiğinin altını çizdi.

‘EV YAPIMI İÇKİLERE DİKKAT!’

Evinizde hazırlanan alkollü içeceklerin sunulması durumunda asla içmemeniz gerektiğini belirten Özkaya, güvenilir satıcılardan tedarik edilmesi gerektiğini ve bilinmeyen kaynaklardan alınacak ürünlerde mutlaka barkod kontrolü yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca restoran veya bardan alkol alırken, şişeyi kendinizin açması, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi’nin kontrol edilmesi gibi adımların atılmasının önemine dikkat çekti.

Son olarak, yasak olmasına rağmen kurye aracılığıyla alkol siparişi verilmemesi ve eve gelen alkolün mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirten Özkaya, Türkiye’de alkol tüketim oranının yüksek olması sebebiyle artan alkol fiyatlarının kaçak ve sahte içki tüketimini teşvik ettiğini ve bu durumun artan ölümlere zemin hazırladığını ifade etti.

(İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir