Tartışmalı ‘yabancı ajan’ yasa tasarısı Gürcistan parlamentosundan geçti

Gürcistan’da geniş çaplı protestolara sebep olan ve kamuoyunda ‘yabancı ajans’ yasası olarak bilinen tasarı, üçüncü ve son okumada da onay alarak parlamentodan geçti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, tasarı, şimdi, daha önce tasarıya karşı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili’ye sunulacak. Zourabichvili’nin tasarıyı veto etmesi beklenirken, parlamento ek bir oylamayla bu vetoyu etkisiz kılabilir.

TİFLİS’TEKİ PROTESTOLAR DÜN DE DEVAM ETTİ

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, hükümetin parlamentoya sunduğu ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ konulu yasa tasarısı karşıtı protestolar yaklaşık bir aydır devam ediyor. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin parlamentoya nisan ayında tekrar sunduğu tasarıya karşı çıkanlar dün de başkentte bir araya geldi. Akşam saatlerinde Tiflis’in çeşitli sokaklarında toplanan göstericiler, parlamento binasına kadar yürüyüş yaptı.

Aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu eylemciler, yürüyüş sırasında yasa karşıtı sloganlar attı. Tasarıyı bir ‘Rus yasası’ olarak nitelendiren göstericiler, hükümet karşıtı sloganlar atarak ellerinde Gürcistan, Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna ile diğer ülkelerin bayraklarını taşıdı. Hükümeti, tartışmalı yasa tasarısını parlamentodan çekmeye çağıran göstericiler, tasarının ülkenin AB ile entegrasyonunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

YASA, 17 NİSAN VE 1 MAYIS’TAKİ İKİ OYLAMADAN GEÇMİŞTİ

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, dün akşam yaptığı açıklamada, Tiflis’te devam eden protestolara katılan göstericileri, polislere yönelik şiddet eylemleri düzenlemekle suçlamıştı. Gürcistan’da toplumun büyük çoğunluğunun hükümeti ve tasarıyı desteklediğini savunan Kobakhidze, tasarıyı yasalaştırmak konusunda kararlı olduklarını belirtmişti.

Ne olmuştu?

Gürcistan’da ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ konulu yasa tasarısı karşıtı protestolar, yaklaşık bir aydır devam ediyor. İçişleri Bakanlığı güçleri, 1 ve 2 Mayıs’taki gösteriler sırasında parlamento binasının önünde toplanan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla saldırmıştı.

Hükümetin bu yıl parlamentoya tekrar sunduğu tasarı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan’da kurulan kuruluşların ‘yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon’ olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. Tasarıya göre, söz konusu kuruluşların kayıt işlemleri Gürcistan Adalet Bakanlığı’nca kontrol edilecek. Tasarı geçen yıl da gündeme getirilmiş, yine geniş çaplı eylemlere sebep olmuştu. Protestolar üzerine tasarı geri çekilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top